недеља, 28. фебруар 2010.

23. ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕМОКРАТИЈА ИЗМЕЂУ ДВА РАТА

Између два светска рата парламентарна демократија је примењивана у Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Француској, Скандинавским земљама, Немачкој до 1933, Чехо-Словачкој и Швајцарској.

У парламентарној демократији све законе доноси скупштина, примењује се вишепартијски систем, а све посланике бира народ.
Избори су организовани сваке четврте или пете године.

У Сједињеним Америчким Државама је конрес увео прохибицију (забрану продаје алкохолних пића) 1920. Забрану није поштовала мафија.
Сједињене Америчке Државе је захватила велика економска криза 1929. Пропала је берза на Вол-Стриту у Њујорку. Многе банке и фабрике су престајале да раде и било је око 12 милиона незапослених.
Прилике у Сједињеним Америчким Државама је поправио Френклин Рузвелт, који је био на челу државе од 1933. до 1945. Он је применио идеје Џон Мајнард Кејнза да би држава требало да регулише привреду. План привредне обнове се назива Њу Дил. Држава је градила хидроелектране и аутопутеве и омогућила да се запосле незапослени радници. Рузвелт је укинуо прохибицију. Он је други део свог живота провео у колицима, јер је боловао од, тада неизлечиве, дечје парализе. Руководио је Сједињеним Америчким Државама у току другог светског рата.

1 коментар:

  1. U prvoj recenici trebalo bi umesto monarhija da stoji DEMOKRATIJA...
    I u drugoj recenici isto umesto monarhija- DEMOKRATIJA...

    ОдговориИзбриши